Nieuwe zorgaanbieders

Voor het uitvoeren van onze wettelijke taken moeten wij gegevens verzamelen en uitwisselen. Het CIBG heeft privacy en de bescherming van persoonsgegevens hierbij hoog in het vaandel staan.  Wij verwerken persoonsgegevens op een rechtmatige, behoorlijke en transparante manier. Wij houden ons daarbij aan de wet- en regelgeving.

In deze privacyverklaring leest u hoe wij omgaan met persoonsgegevens.
U vindt hier de volgende onderdelen:

• Waarvoor verwerkt het CIBG uw persoonsgegevens?
• Uw rechten
• Worden uw persoonsgegevens gedeeld?
• Hoe gaan wij met uw persoonsgegevens om?
• Wat zijn persoonsgegevens?
• De visie van VWS


Deze algemene privacyverklaring geldt voor alle persoonsgegevens die het CIBG van u nodig heeft bij de uitvoering van haar wettelijke taken. Deze privacyverklaring herzien wij regelmatig.

Waarvoor verwerkt het CIBG uw persoonsgegevens?

Het uitvragen, bewaren, raadplegen, onderhouden en ter beschikking stellen van persoonsgegevens komt op veel plaatsen voor binnen het CIBG. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld naam, geboortedatum en adres, maar ook om een kopie ID of een diploma of andere bewijstuk. Dit gebeurt op basis van diverse wet en regelgeving. Zoals voor het bijhouden van diverse registers zoals bijvoorbeeld het BIG-register, het donorregister en het diergeneeskunderegister. Daarnaast vragen wij soms om uw e-mailadres om u te kunnen informeren of voor het beantwoorden van vragen of klachten.

Uw rechten

U heeft een aantal rechten, zoals het inzagerecht

Verzoek indienen

Als u wilt weten welke persoonsgegevens wij van u in ons bezit hebben, kunt u via het formulier AVG-verzoek <link naar formulier op CIBG.nl>een inzageverzoek doen. Het CIBG behandelt uw verzoek binnen 4 weken.

Kopie ID

In kader van de bescherming van uw gegevens en uw privacy, vragen wij u om een kopie van uw ID bij uw verzoek. Zorg dat uw BSN-nummer is doorgestreept. Lees op Rijksoverheid.nll hoe u via de KopieID app veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken. Het kopie van uw ID wordt na afhandeling van uw verzoek vernietigd en verwijderd.

U kunt uw verzoek bij voorkeur digitaal of eventueel per post indienen via:
info@nieuwezorgaanbieders.nl of via CIBG/KCC-AVG, Postbus 16114 | 2500 BC | Den Haag.


Het recht op vergetelheid

Het verwerken van persoonsgegevens door het CIBG kent een wettelijke basis. Hieruit volgt ook een bewaarplicht van de gegevens. Binnen de bewaartermijn mogen we deze gegevens niet verwijderen. Het recht op vergetelheid is daarom, binnen die termijn, niet van toepassing.

U heeft uiteraard wel altijd de mogelijkheid uw aanvraag, toelating, vergunning, ontheffing of registratie in te trekken. Informatie hierover vindt u op de website van het betreffende dienst of product van het CIBG.

Worden uw persoonsgegevens gedeeld?

In een aantal gevallen is het CIBG bevoegd en soms zelfs verplicht om aan andere (overheid)organisaties gegevens en inlichtingen te verstrekken. U kunt hierbij denken aan een organisatie als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Uw gegevens worden nooit verkocht derden.

Hoe gaan wij met uw persoonsgegevens om?

Het CIBG hanteert een aantal uitgangspunten bij de verwerking van persoonsgegevens en neemt maatregelen voor een betrouwbare, behoorlijke en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens.

Uitgangspunten

Voor een wettelijke reden en voor een doel

Het CIBG verwerkt persoonsgegevens wanneer er een wettelijke reden is om ze te mogen verwerken of op basis van toestemming. Daarbij zorgen we ervoor dat persoonsgegevens alleen verwerkt worden voor het specifieke doel waarvoor ze verzameld zijn.

Met zo min mogelijk gegevens

Het CIBG verwerkt niet méér persoonsgegevens dan noodzakelijk is. Als het kan, verwerken we minder of geen persoonsgegevens.

Inbreuk op privacy zo klein mogelijk

Het CIBG zorgt dat de inbreuk op de privacy niet te zwaar is voor het doel waarvoor de gegevens worden verzameld. Wanneer mogelijk kiezen we daarbij voor verwerking van persoonsgegevens die de minste inbreuk op de privacy veroorzaken.

Bewaren alleen zolang het nodig is

  • Bij het CIBG bewaren we uw persoonsgegevens:
  • niet langer dan wettelijk is toegestaan;
  • of op grond van de archiefwet is vereist;
  • of zolang als het nodig is voor het doel waarvoor ze verzameld zijn.

Maatregelen

  • Het CIBG neemt maatregelen voor een betrouwbare, behoorlijke en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens:
  • Persoonsgegevens worden vertrouwelijk behandeld. Dat wil zeggen dat het CIBG zorgt dat alleen personen met de juiste bevoegdheden én een geheimhoudingsplicht uw gegevens kunnen verwerken;
  • Persoonsgegevens zijn passend beveiligd. We volgen daarbij minimaal de voorschriften en standaarden van de Rijksoverheid voor informatiebeveiliging;
    Het CIBG maakt afspraken over maatregelen met externe partijen als softwareleveranciers en datacenters en controleert of externe partijen deze afspraken nakomen.

Functionaris voor Gegevensbescherming

Het CIBG is onderdeel van het ministerie van VWS. Het ministerie van VWS heeft een Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) aangesteld. De FG is onafhankelijk en controleert of het ministerie en de uitvoeringorganisaties de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) toepassen en naleven. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de toepassing van privacywetgeving.

Vragen aan de FG kunt u digitaal of op papier stellen via:
FG-VWS@minvws.nl  of via:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Directie Bestuurlijke en Politieke Zaken
Postbus 20350
2500 EJ  Den Haag

Heeft u vragen over uw rechten of een klacht? Neemt u dan contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat zijn persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is informatie die direct over iemand gaat of informatie die naar deze persoon te herleiden is. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn een woonadres, telefoonnummer en e-mailadres.

Bijzondere persoonsgegevens

Sommige persoonsgegevens zijn extra gevoelig, omdat de verwerking ervan veel impact kan hebben op iemands leven. Gegevens die iets zeggen over iemands ras, godsdienst of gezondheid zijn voorbeelden van bijzondere persoonsgegevens. Deze gegevens zijn extra beschermd door de wet. Persoonsgegevens van kinderen en strafrechtelijke gegevens zijn altijd gevoelig en krijgen daarom altijd extra bescherming.

Meer informatie over persoonsgegevens vindt u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Missie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nederland gezond en wel. Dat is het motto van ons ministerie. Zorg voor ouderen en jongeren en voor hen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. En bij de zorg voor mensen hoort ook de zorg voor hun gegevens. Gegevens die zij zelf of via professionals uit het veld met ons delen; vrijwillig, op basis van een wettelijke verplichting of omdat het - bijvoorbeeld in de vorm van wetenschappelijk onderzoek of door het bijhouden van registers - in het belang is van onze nationale en soms ook de internationale volksgezondheid.